Balans mellan arbete och privatliv: tips för ett bättre liv

Artikel: Inspirerande tips - oktober 2022
  • Kopiera länken till urklipp
Balans mellan arbete och privatliv: tips för ett bättre liv
Relaterad teknik:
Hällars Chef Control-teknik
Upptäck mer

Lästid: 2 Minuter

Balans mellan arbete och privatliv: hur uppnår du det?

Subtil, komplex, delikat: balansen mellan arbete och privatliv är balansen mellan arbete och andra aspekter av livet. Enligt experter innebär att nå en bra balans mellan arbete och liv att känna sig nöjd med rutinen och att ägna rätt tid åt de olika livsområdena: hobbyer, familj, yrke med mera.

Att lyssna på sina djupaste behov och ge dem det utrymme de förtjänar är varken lätt eller självklart för många människor. De flesta av oss har upplevt, åtminstone i perioder, att sugas in i arbetsuppgifter och prioritera arbetet framför allt annat. Här är 5 tips som vi kan använda för att förbättra balansen mellan arbetet och alla andra komponenter i våra dagliga liv.

1. Prioritera

Balans mellan arbete och privatliv är unik för var och en av oss; den varierar från person till person och kan utvecklas med tiden, beroende på vår personliga och professionella situation.
Att fokusera på det som är viktigt för dig här och nu: att identifiera delarna av tillfredsställelse och missnöje i din dag är det första steget för att förstå var du ska förbättra din rutin. Försök att göra en lista över dina vanliga uppgifter. För var och en av dem, ställ dig själv följande frågor: Hur viktigt är det på en skala från 1-10? Är det brådskande eller kan jag skjuta upp det? Kan jag delegera det till någon annan? Dag efter dag kommer du att upptäcka att om du lägger lite tid på att prioritera, kommer det att falla dig naturligt att återta kontrollen och förbättra de andra områdena i ditt dagliga liv.

2. Lär dig säga nej

Vad händer om jag säger nej till kollegan som ber mig om hjälp precis när jag stänger av datorn?". Förmodligen ingenting, men många kämpar för att göra det med rädsla för att framstå som oförskämda, oempatiska eller håglösa.
Att kunna säga nej betyder inte att du måste förringa andras behov, utan helt enkelt att du värdesätter din egen tid och dina behov. Och kom ihåg: att sätta vissa gränser betyder inte att bygga en oframkomlig mur. Om att säga nej är ett tabuord för dig, kom ihåg att det finns många nyanser av nej. Ibland är ett nej tvingande, och ibland är det inte det. Ibland är ett nej definitivt; andra gånger är det bara ett inte just nu.
Försök att tro det: "Tyvärr kan jag inte just nu, men imorgon, eller någon annan lämplig tidpunkt, tar jag en stund och hjälper dig gärna.

Vill du slå vad om att din samtalspartner kommer att förstå? 

3. Återskapa genom egenvård

"Du behöver lite semester varje dag", sa en psykoterapeut.
Att koppla ur är nödvändigt, men vissa människor har svårt att tillåta sig själva att göra det.
Ett par timmar till att baka en tårta, 20 minuter för ett avkopplande varmt bad, en promenad i naturen, lite fysisk träning för att regenerera kroppen: det spelar ingen roll vad du gör eller hur mycket tid du ägnar åt det, det viktiga är att organisera - och njuta av - din lilla dagliga semester. 

4. Ta hand om dina relationer med andra

Socialitet är en grundläggande mänsklig egenskap med djupa rötter.
Tiden som ägnas åt sociala relationer är värdefull – från kaffe med kollegor till kvällar med gamla vänner och familj – eftersom det känslomässigt berikar våra liv och hjälper oss att få kontakt med andra. Låt oss inte skära av det sociala, låt oss utveckla det.

5. Lyssna på vad du känner

Som tidigare nämnt, balansen mellan arbete och privatliv är föränderlig, så det är viktigt att ständigt lyssna på sig själv. Om du känner dig överväldigad, prata ärligt om det och låt dina kollegor och chefer veta att du lägger för mycket tid på att arbeta. Dagens mest framåtsträvande företag pratar med sina anställda och lyssnar på deras behov. Chefer vet också att de som lever bra jobbar bättre. En bra balans mellan arbete och privatliv är fördelaktigt både för dig och företaget du arbetar för.

 

Förändring behöver tid, ingens liv kommer magiskt att förenklas över en natt. Det är viktigt att vara konstant och överseende med dig själv: gläd dig över varje prestation och varje framsteg som görs. Att omkalibrera ditt dagliga liv är en lång process, men det är värt ansträngningen: dag efter dag kommer du att känna dig mer medveten, lugn och i kontroll över ditt öde.

Är du redo att omplanera din balans mellan arbete och privatliv och uppleva stunderna av egenvård du förtjänar? Välkommen till Whirlpool, där välmåendet börjar hemma.


 

Relaterad teknik:
Hällars Chef Control-teknik
Låt Chef Control sköta hällens effektnivå och hitta balansen mellan arbete och privatliv!
Upptäck mer
Relaterad teknik:
Hällars Chef Control-teknik
Låt Chef Control sköta hällens effektnivå och hitta balansen mellan arbete och privatliv!
Upptäck mer