5 fördelar med medveten matlagning

Artikel: Egentid - oktober 2022
  • Kopiera länken till urklipp
5 fördelar med medveten matlagning
Relaterad teknik:
Ugnens Cook4-teknik
Upptäck mer

Lästid: 3 Minuter

Medveten matlagning har många fördelar för välbefinnandet. Ta reda på hur du kan öka din mentala hälsa, förbättra din självkänsla och växa mot att blomstra med något så enkelt som att laga mat!

Upplev fördelen med medveten matlagning och lev i nuet

Det finns ett tydligt och sensoriskt "här och nu" där de exakta måtten avgör framgången för ett recept. Var är ditt sinne när du väljer ingredienser? Och när du blandar, rör om och smakar?
Att utöva medveten matlagning kan ge inre frid i ett hektiskt liv eftersom det uppmuntrar medvetenhet om nuet i alla stadier av ett recept: från att välja ingredienser till att förbereda en måltid och till och med vara medveten om att lägga tid på att vänta på att maten ska vara klar. Allt detta erbjuder ett utmärkt tillfälle att sakta ner, uppskatta de små sakerna och träna sinnet att vara närvarande.

Att ta sig tid i köket kan vara ett nytt sätt att förbättra din hälsa på grund av dess många fördelar. Här är några fördelar med medveten matlagning.

Ökar glädjen och stimulerar kreativiteten

Huvudingredienserna i medveten matlagning är positiva vibrationer och uttrycket av vår personlighet eftersom vi skapar det som ger näring åt vår kropp och själ med våra händer. När vi lagar mat sätter vi ihop olika element som smälter, muterar, ändrar utseende. Vi har oändliga möjligheter att skapa i våra händer, utan ångesten för ett perfekt resultat, eftersom det bästa resultatet inte är det vackraste eller det godaste – utan det som mest speglar vår smak.

Framför allt, att uppnå ett mål tillfredsställer vårt känslomässiga behov av att ha ett syfte och en mening med livet, vilket ger oss lugn och lycka. Så ha kul i köket med nya smaker eller ett nytt recept och låt fantasin flöda!

Minskar stress och ångest

Titta på tankarna som kommer in i ditt sinne, lägg märke till dem utan att döma och låt dem drifta iväg som moln på himlen. Lyssna på dina känslor som stiger och faller, likt vågor i havet.

Självobservation underbygger medveten matlagning, vilket ger oss känslor av behärskning och kontroll över våra sinnen genom koncentration och medvetenhet. Med sin repetitivitet hjälper matlagning oss att slappna av och gå in i en form av meditation. Den upprepade gesten uppmuntrar oss att möta våra tankar med samma tålamod som att vänta på att degen ska jäsa eller att vattnet ska nå rätt temperatur.

Dessutom, att koncentrera oss på varje specifikt moment, varje smak och doft hjälper oss att ta våra sinnen bort från allt utanför den där glada, varma platsen vi är på, vilket gör att vi kan slappna av och sänka våra stressnivåer, skjuta upp resten till senare... eller aldrig!

Ökar självkänslan

Den stora lärdomen som medveten matlagning ger oss underförstått är att vi kan lyckas med varje rätt, även de mest komplexa och till synes svåra. Vi kan nå alla mål om vi istället för att bli avskräckta bryter ner processen i små uppgifter och följer. Dessa kunskaper ger oss självkänsla och djup tillfredsställelse, särskilt om vi kan röra och smaka på våra prestationer.
Och om resultatet inte kommer direkt, döm inte dig själv, försök igen och igen. Medveten matlagning inbjuder oss att acceptera verkligheten som den är, utan att behöva ändra den, men att lära oss att vara med det som finns inom oss i det ögonblicket, i kropp, sinne och hjärta, släppa bedömningen, förväntningarna och besvikelsen.

Hjälper oss att återknyta kontakten med oss själva

Medveten matlagning väcker sinnena, särskilt doften, det ofrivilliga minnet. Ofrivilligt minne är anledningen till att vi ofta vänder oss till vår favoritmat: att förbereda en måltid som vi förknippar med en glädjefull tid i våra liv, till exempel en maträtt vi älskade som barn, kan hjälpa oss att komma åt dessa känslor i nuet. Medvetenhet om denna djupa koppling kan vägleda oss i vårt medvetna val av recept som kan förbättra oss psykofysiskt.

Hjälper oss att återknyta kontakten med andra

En viktig del av ritualen med matlagning är att ta tid för sociala band och stärka kontakten med nära och kära. Att nära en delad upplevelse vid måltiderna är en utmärkt praxis för att öka medvetenheten och närvaron i vårt dagliga liv. När vi lagar mat till andra lägger vi all vår kärlek i det vi gör och ger dem allt gott vi gör för oss själva. Det är ett sätt att dela glädje, välbefinnande och njutning.

Att se matlagning som en möjlighet att utöka träningen av mindfulness kan förvandla matlagning från att vara rent funktionell till en resa av egenvård.

Är du redo att fördjupa dig i mindful matlagning i lyssnande, acceptans och icke-dömande?

Välkommen till Whirlpool, där välmåendet börjar hemma.

Relaterad teknik:
Ugnens Cook4-teknik
Njut av nuet och varje steg av ditt recept, precis som Cook4-funktionen, som fokuserar på att tillaga varje rätt perfekt under en enda cykel, utan att blanda smaker.
Upptäck mer
Relaterad teknik:
Ugnens Cook4-teknik
Njut av nuet och varje steg av ditt recept, precis som Cook4-funktionen, som fokuserar på att tillaga varje rätt perfekt under en enda cykel, utan att blanda smaker.
Upptäck mer