Läs mer om den skandinaviska estetiken och hur du skapar ett avkopplande hem

Artikel: Livsstil - oktober 2022
  • Kopiera länken till urklipp
Kvinna avkopplad i hemmet
RELATERAD TEKNIK:
Whirlpool W Collection Design
Upptäck mer

Lästid: 2 Minuter

Den skandinaviska estetiken är centrerad kring att balansera ett hems funktion med dess form och design. Idén är att våra hem kan vara både vackra och praktiska utan att kännas röriga. Att ge våra hem andrum och inreda dem med tidlösa föremål hjälper till att lugna ett upptaget sinne och skapa en känsla av avkoppling.

Användning av ljusa färger

Varifrån kom filosofin? Traditionella nordiska hem var ofta mörka på grund av de långa vintrarna så det var viktigt att lägga till ljusa färger för att balansera detta. Historiskt sett var hemmen också små så det fanns ett behov av förenklade, minimalistiska möbler som inte tog upp för mycket plats eller absorberade det lilla ljuset som fanns. Sedan den nordiska designrörelsen började på 1950-talet har det skett en uppsving i denna stil, som har gått från att vara en "trend" till att bli en vanlig livsstil. Allt fler upptäcker fördelarna med en mer enhetlig look som känns kopplad till naturen.

5 tips för att skapa ett rogivande hem i skandinavisk stil

De grundläggande principerna för enkelhet och funktionalitet i kombination med en vacker estetik är fortfarande viktiga idag för att skapa ett hem som påverkar vårt välbefinnande positivt. Vem skulle inte vilja stänga ytterdörren och känna sig utvilad omedelbart? Här är mina fem bästa tips för att komma igång:

 

  1. Använd dämpade färger. Använd mjuka, varma, neutrala färger som vitt, grått och beige för att optimera det naturliga ljuset i ditt hem. Att utnyttja detta ljus är viktigt för att skapa välbefinnande hemma genom avkoppling.
  2.  Tänk på naturligt, ljust trä. Koppla insidan av ditt hem till utomhus med naturligt trä som bok, ask och ljus ek. Denna länk är viktig för att skapa en lugnande miljö och värma upp en neutral färgpalett.
  3.  Välj tidlösa former och stilar. Skandinavisk design fokuserar på att köpa hållbara möbler med avsmalnande ben och subtila kurvor. Dessa mer organiska, mjukare former är mer tilltalande för våra ögon än hårda, trubbiga linjer och kommer aldrig att gå ur modet. Om du kan, investera i en unik möbel som du använder som utgångspunkt i ett rum, kanske en stol eftersom det finns så många designikoner här!
  4. Fokusera på enkla utrymmen, less is more. Rena, enkla linjer är riktlinjerna för denna designstil. Med hektiska liv måste våra hem kännas som motsatsen och ett mer minimalt tillvägagångssätt kan hjälpa till att slappna av och stressa ner. Undvik skrymmande möbler och röriga ytor till förmån för lättare möbler och några dekorationer som du mår bra av.
  5.  Betydelsen av textur. Med ett mer minimalt och stilrent hem måste du tänka på texturer för att lägga till värme och komfort. Utan detta kan ditt hem kännas lite kallt och ogästvänligt. Varva din soffa och säng med kuddar och filtar i varierande material, men håll dig till de dämpade färgerna ovan så att rummet känns sammanhållet. Lägg till en matta på trägolv för att absorbera ljud och ge dig den där mysiga känslan under fötterna.

Skandinavisk design kan verkligen hjälpa till med ditt välbefinnande hemma, det är en lugnande, minimal stil som ger ditt sinne vila från en hektisk dag. Är du redo att omfamna den nordiska looken?

Välkommen till Whirlpool, där välmåendet börjar hemma


Artikel skriven för Whirlpool av Katie Seidler, inredningsdesigner

RELATERAD TEKNIK:
Whirlpool W Collection Design
Produkterna i W Collection förenar ett rent utseende med minimalistisk, modern estetik och den mest avancerade tekniken för hög prestanda.
Upptäck mer
RELATERAD TEKNIK:
Whirlpool W Collection Design
Produkterna i W Collection förenar ett rent utseende med minimalistisk, modern estetik och den mest avancerade tekniken för hög prestanda.
Upptäck mer