Ny neurovetenskaplig studie utforskar vilken inverkan buller och tystnad har på välbefinnande

Artikel: Livsstil - oktober 2022
  • Kopiera länken till urklipp
Ny neurovetenskaplig studie utforskar vilken inverkan buller och tystnad har på välbefinnande
Relaterad teknik:
Tvättmaskins ZEN-teknik
Upptäck mer

Lästid: 3 Minuter

Tänk om vi kunde förstå hur tystnad påverkar vårt välbefinnande och hur det kan hjälpa oss att göra våra hem lyckligare och friskare? Hur vet vi hur mycket tystnad vi behöver? Vi utforskar dessa fascinerande frågor i en ny neurovetenskaplig studie beställd av Whirlpool och utförd av Lab of Misfits.

Den experimentella fasen av Lab of Misfits forskning

Den experimentella delen av forskningen involverade primär neurovetenskaplig forskning av Lab of Misfits med ett urval av 106 deltagare från både Frankrike och Italien. Studien inkluderade en bredd av psykoanalytiska experiment online som mätte respons på visuella och auditiva stimuli och speciella tester utformade för att upptäcka omedvetna uppfattningar och tendenser.

Hur mycket tystnad behövs för att maximera vårt välbefinnande? Svaret är att det är olika för varje person. Som ett resultat genomförde Lab of Misfits och Whirlpool ett experiment för att upptäcka de variabler som påverkar hur buller/tystnad uppfattas – och hur detta kan påverka välbefinnandet.

Panelen av testpersoner intervjuades och ombads utföra olika tester för att förstå mer om flera aspekter eller variabler i deras livsstil – och för att identifiera om någon av dessa på ett meningsfullt sätt korrelerade med deras upplevelse av buller. 16 olika variabler undersöktes – som alla kan ses som mått på välbefinnande – som täcker allt från ålder, inkomst, träningsmängd, personlighetstyp och till och med pendlingsvanor. Forskningen fann att inte alla dessa faktorer associerade till välmående på ett meningsfullt sätt var relaterade till buller. Vissa visade sig dock göra en dramatisk skillnad för hur buller uppfattas.

Om tystnaden kunde tala: hur buller påverkar vårt känslomässiga och fysiska välbefinnande

The Lab of Misfits-studien upptäckte att buller som upplevs i människors dagliga liv påverkar deras känslomässiga och fysiska välbefinnande. Ändå är buller i sig en mer komplex idé än det först verkar. Lab of Misfits' Beau Lotto förklarar varför: "Vi upplever tre huvudtyper av buller i våra liv. Det finns det relativt kontinuerliga externa bakgrundsljudet, som det från stadstransporter. Det finns sporadiskt buller som orsakar avbrott. Och slutligen, det finns det vi kallar "internt buller", vilket är vår oförmåga att koncentrera sig – ofta beskrivet som "prat". Vår studie undersökte hur mycket människor var frustrerade av dessa typer.

Kopplingen mellan buller och stress

Forskningen upptäckte att ju mer frustration man känner med buller, desto mer stressad känner man sig. Detta är mest uttalat med internt brus och visade sig vara ett linjärt samband, det vill säga stress minimeras när frustration minimeras, medan det finns en stark korrelation mellan mängd internt buller som upplevs och stress. Lotto beskriver detta förhållande och noterar att "Den mest kraftfulla prediktorn för stress är internt brus – både mängden av det och känslorna det väcker. Våra data tyder på att människor som är mindre stressade kommer att behöva mindre tystnad (och vice versa)."

Å andra sidan verkar världen vi lever i bli mer hektisk, nervkittlande och bullrig. Så vad ska man göra?

Hemmet: ett dämpat skal av lugn

Vi har ingen kontroll över omvärldens buller, men vi kan organisera våra hem till platser av tystnad och lugn.

Vårt hem är den idealiska miljön för att bygga ett skal av stillhet där vi kan ta vår tillflykt för att hantera, lyssna på eller dämpa ljudet av våra tankar och världen omkring oss. Lugnet i våra hem kan förbättras på många sätt, som att välja tystare hushållsprodukter, stänga av TV:n när vi inte tittar på den eller ljudisolera med gardiner och mattor. Njut av tystnaden och lugnet runt dig – av att känna fördelarna inom dig.

 

Är du redo att upptäcka den föryngrande kraften i ett tystare hem?
 
Välkommen till Whirlpool, där välmåendet börjar hemma.

Relaterad teknik:
Tvättmaskins ZEN-teknik
Designad för att vara tyst i varje detalj. ZEN-tekniken har ultratyst prestanda även under centrifugering, med endast 65dba – vilket gör att du kan fokusera på ditt välbefinnande hemma.
Upptäck mer
Relaterad teknik:
Tvättmaskins ZEN-teknik
Designad för att vara tyst i varje detalj. ZEN-tekniken har ultratyst prestanda även under centrifugering, med endast 65dba – vilket gör att du kan fokusera på ditt välbefinnande hemma.
Upptäck mer