Hur du städar ditt hem och gör plats för dig själv

Artikel: Inspirerande tips - oktober 2022
  • Kopiera länken till urklipp
Hur du städar ditt hem och gör plats för dig själv
Relaterad teknik:
Kylskåpens Space Management-teknik
Upptäck mer

Lästid: 2 Minuter

Att bli av med det överflödiga är inte bara en trend, utan en övning i välbefinnande som gör att vi kan använda våra utrymmen fullt ut. Vi pratar inte om att bara städa, utan att organisera och städa: ett grundläggande sätt att ta hand om oss själva och ta hand om den plats som representerar oss mest: våra hem.

Organisera: vad är det och varför är det viktigt för mental hälsa?

Det finns en stark koppling mellan föremålen som finns i vårt hem och vårt sinne, eftersom vårt hem är vår berättelse: där väljer vi vad som kopplar oss till våra djupaste värderingar och uttrycker våra genuina känslor.
 
När vår miljö är fri från onödiga saker och speglar hur vi är skapas en ny harmoni runt och inom oss. Därför kan det gynna din hälsa att bli av med överflödiga saker genom att du känner dig lugnare, gladare, har mer kontroll över ditt liv och blir mindre orolig och stressad.

Processen kan vara lång eller kort, beroende på din vilja att förändra. Men vad är det första steget?

Börja med det som verkligen betyder något för dig

Att välja vad som stannar och inte uppmuntrar dig att ta aktiva beslut om vad som hör hemma i ditt liv just nu. Det hjälper dig att leva i nuet snarare än att hålla fast vid det förflutna. Detta gör att du kan bli av med både materiell, mental och känslomässig röra.

Ett bra sätt att förstå vad du ska ge upp från det förflutna är att projicera dig själv in i framtiden genom att försöka föreställa dig din idealiska livsstil, vilken typ av hem du vill ha och hur du skulle vilja leva det. Kan du visualisera detta? Denna projektion kommer att hjälpa dig att definiera ditt mål och arbeta i nuet för att uppnå det mentala välbefinnande som kommer att leda till självförstärkning.

Det är en intressant teori, men hur ska man omsätta den i praktiken? Här är de första 5 stegen till bättre mentalt välbefinnande.

5 steg för effektiv rensning

  1. Ta itu med ett utrymme och ett rum åt gången. Rensa är kopplat till mindfulness, så ta en sak i taget och gör dina ansträngningar effektiva. Börja i köket, hemmets hjärta och där vi tillbringar större delen av tiden.
  2. Skapa en checklista. Innan du börjar, se dig omkring och skapa en lista för varje rum, med en lista över allt som ska sorteras, slängas eller doneras. Tycker du inte att det är dags att ge bort den där uppsättningen porslin du aldrig har använt?
  3. Tillbringa 5 minuter om dagen. Överdriv inte! Var långsam och fokusera på de mest synliga områdena. Du kan till exempel utgå från de stökiga hyllorna i ditt kök.
  4.  Skapa ett sorteringssystem. Använd den snabba och enkla metoden med tre boxar. Ta med dig tre lådor i varje rum: bli av med, donera och behåll. Efter att ha gått igenom varje föremål och placerat det i rätt låda kommer du att inse vilka saker som verkligen betyder något för dig.
  5. Behåll bara de saker du älskar. Glädjen är personlig. Så känn dig inte tvungen att göra utrymme till varje pris, utan skapa utrymme endast där du tror att du behöver mer utrymme för dig själv.

Känns det som för mycket arbete för dig att skapa en oas av lugn i en annars kaotisk värld? När du väl kommit igång kommer du att upptäcka att må-bra-faktorn kommer in ganska snabbt. Vårt råd är att sätta positiva mål och fokusera på vad du vill få ut av rensningsprocessen, oavsett om det är utrymme, ordning, klarhet, frihet eller något annat. Följ det steg för steg och fira dina framsteg. Resultaten kommer att bli verkligt transformerande, inte bara för din omgivning utan också för ditt sinne, din kropp och din själ.

Är du redo att börja din resa mot välmående?

Välkommen till Whirlpool, där välmåendet börjar hemma.

Relaterad teknik:
Kylskåpens Space Management-teknik
Få allt utrymme och all flexibilitet du behöver för att enkelt förvara din mat efter dina behov.
Upptäck mer
Relaterad teknik:
Kylskåpens Space Management-teknik
Få allt utrymme och all flexibilitet du behöver för att enkelt förvara din mat efter dina behov.
Upptäck mer