Den som sover gott lever bättre: gyllene regler för hälsosam sömn

Artikel: Inspirerande tips - oktober 2022
  • Kopiera länken till urklipp
Den som sover gott lever bättre: gyllene regler för hälsosam sömn
Relaterat till teknik:
Tvättens Steam Hygiene-teknik
Upptäck mer

Lästid: 3 Minuter

Människor sover ungefär en tredjedel av sina liv. Är det mycket tid? Ingen tvekan, men det är väl använd tid. Att få tillräcklig vila varje natt är en fysiologisk nödvändighet och en väsentlig ingrediens i vår hälsa och vårt välbefinnande. Men vet du verkligen vad hälsosam sömn är och hur man uppnår den?

Hälsosam sömn för ett hälsosamt liv

Hälsosam sömn består av två delar: att få tillräckligt många timmars sömn och att få djup oavbruten sömn, den så kallade kvalitetssömnen.

Under djupsömn omorganiserar vår hjärna de upplevelser vi haft under dagen, eliminerar vissa detaljer och fixerar andra i minnet: denna funktion är avgörande för att stärka vårt långtidsminne. Å andra sidan har ett tillräckligt antal timmars sömn en återställande och energiåtervinnande funktion.

Tillsammans gör de vår kropp och själ friska och fulla av energi under dagen.

Hur många timmar ska vi sova?

Det finns inget fördefinierat antal timmar du behöver sova: vissa säger 7 timmar, andra deklarerar 8 eller till och med 6. Har vissa människor rätt och andra fel? Förmodligen har alla rätt, eftersom antalet timmar varierar från person till person.
 
Det kan till exempel variera beroende på ålder, eftersom ju äldre du blir, desto färre timmars sömn behöver du; men också, beroende på våra aktiviteter, för när vi har perioder med större fysisk ansträngning eller upplever betydande stress eller psykisk påfrestning, behöver kroppen fler timmars sömn för att återhämta den förbrukade energin och för att bättre reparera skadan.
Därför finns det inget fast recept för att veta hur många timmars sömn du behöver, det bästa sättet att förstå det är att lyssna på din kropp.
 
Även om vi tror att hälsosam sömn ligger utanför vår kontroll, finns det mycket vi kan göra för att förbättra den. Många positiva vanor och knep kan förbereda kroppen för sömn och sätta den i bästa möjliga skick för en god natts sömn.
 
Här är några gyllene regler för att komma igång. Inkludera dem alla i din nattrutin och experimentera med vad som fungerar bäst för dig! 

Gyllene regler för hälsosam sömn

  1. Eliminera dåliga vanor. Visste du att vissa av våra dagliga rutiner har en negativ inverkan på vår nattsömn? Att somna med TV:n på, tillbringa för mycket tid på telefonen innan läggdags eller dricka kaffe efter middagen är alla vanor som bör undvikas. Även det blå ljuset som sänds ut av skärmar kan hämma melatoninproduktionen, hormonet som signalerar till din kropp när det är dags att sova och vakna!
  2. Få regelbunden fysisk aktivitet. Att träna före sänggåendet främjar insomning och djupsömn, men bör avslutas minst tre timmar före sömn. Det tillåter oss också att släppa ut överskottsenergi som annars skulle få oss att vrida oss i sängen.
  3. Ställ in din sömnrutin. En hälsosam sova och vakna-rytm inkluderar också en rutin för sömn. Försök att hålla samma schema varje natt, som att ställa väckarklockan på ungefär samma tid varje morgon, även på helgerna. Det tillåter din kropps inre klocka för att optimera kvaliteten på din sömn.
  4.  Skapa regelbundna läggdagsritualer. Att lära sig att slappna av är ett viktigt steg för att förbereda sig för sömn. Tänk på aktiviteter som du tycker är roliga och avslappnande och inkludera dem som en del av dina läggdagsritualer, som ett varmt bad, tio minuters meditation, några yoga- eller lätta stretchställningar eller läsning i trettio minuter. Försök att göra samma sak varje kväll.
  5. Ät lättare måltider, speciellt vid middagen. Att äta en stor måltid före sänggåendet, särskilt en som innehåller socker eller fet mat, kan störa sömnen. Ta för vana att äta en hälsosam, lätt middag som innehåller livsmedel som fullkorn, pumpafrön, kyckling, nötter, linser, havre, bönor och ägg som främjar sömn. Om du letar efter inspiration, upptäck alla våra snabba och hälsosamma middagsrecept!

Vårt råd är att hålla koll på dina sömntimmar och hur utvilad du känner dig när du vaknar i en vecka. Att följa dessa gyllene regler kan hjälpa dig att få fördelar inom några dagar!

Är du redo att skapa din läggdagsritual?

Välkommen till Whirlpool, där välmåendet börjar hemma. 

Relaterat till teknik:
Tvättens Steam Hygiene-teknik
Steam Hygiene tar bort upp till 99,9 % av bakterierna och garanterar 100 % fräschör för en vilsam sömn.
Upptäck mer
Relaterat till teknik:
Tvättens Steam Hygiene-teknik
Steam Hygiene tar bort upp till 99,9 % av bakterierna och garanterar 100 % fräschör för en vilsam sömn.
Upptäck mer