Vad är att sova och varför är det viktigt?

Artikel: Inspirerande tips - november 2022
  • Kopiera länken till urklipp
Kvinna som sover på vita lakan
Relaterad teknik:
Kyl/frysars FreshControl-teknik
Upptäck mer

Lästid: 2 Minuter

Sömn definieras som ett återkommande tillstånd där vi går in i ett annat medvetandetillstånd. Det kännetecknas som en tid då det finns mindre muskelaktivitet, en hämning av alla frivilliga muskler under REM-sömnen (snabba ögonrörelser) och mindre sensorisk aktivitet. Även om en sovande person kan tyckas vara inaktiv, är vissa hjärn- och kroppsfunktioner mer aktiva under vår sömn än när vi är vakna. Som människor har vi alla individuella sömnmönster, vi kräver olika längder, typer och djup av sömn hela tiden under nattens gång. Sömn är en avgörande komponent i vår dygnsrytm och din kropps naturliga cykel. Vår dygnsrytm reglerar vår sömncykel och styr när vi känner oss trötta och sömniga, eller pigga och vakna. Det kan, beroende på hur mycket sömn vi får, påverka vårt mentala, fysiska och emotionella tillstånd positivt eller negativt. Om du får djup sömn regelbundet kan du känna dig gladare, mer utvilad, på bättre humör och mer uppmärksam på din omgivning. Om du inte får god sömn eller djup sömn, å andra sidan, kan du känna dig lynnig och irriterad hela dagen.

Vad är dygnsrytmen?

Din dygnsrytm är din kropps naturliga cykel, och den löper under en 24-timmarsperiod. En av komponenterna i din dygnsrytm är din sömnvakna cykel, vilket är det som hjälper dig att känna dig vaken under naturliga ljusa timmar och känna dig sömnig och trött under mörka timmar. De är direkt sammanlänkade och din sömn-vakna cykel påverkas av flera olika faktorer, inklusive dina livsstilsval som träning och kost. Vi rekommenderar att skapa hälsosamma matvanor och ha en balanserad kost med mycket färsk frukt och grönsaker. När din dygnsrytm är ordentligt synkroniserad och i linje med din kropps processer, kan en dygnsrytm orsaka och säkerställa konsekvent och vilsam sömn. Men när din dygnsrytm inte är anpassad kan det orsaka sömnproblem som sömnlöshet och hindra dig från att sova ordentligt.

Vilka är de olika sömnstadierna?

Vår sömncykel är uppdelad i fyra olika stadier, de tre första är NREM-sömn, annars känt som icke-snabba ögonrörelser, och det sista stadiet är känt som REM-sömn, snabb ögonrörelsesömn.

  1. Steg 1. NREM-sömn: Det är när kroppen börjar övergå från vakenhet till sömn, dina muskler kommer att slappna av och din puls, andning och ögonrörelser saktar ner. Dina hjärnvågor kommer också att börja sakta ner eftersom dessa är mer aktiva när du är vaken, denna fas varar vanligtvis några minuter.
  2. Steg 2. NREM-sömn: Detta är känt som ett djupare sömnstadium än det förra, eftersom din andning och hjärtfrekvens fortsätter att sakta ner och dina muskler blir mer avslappnade. Din kroppstemperatur kommer att sjunka och ögonrörelserna upphör. Hjärnvågor kommer också att sakta ner, och detta stadium är vanligtvis det längsta av de fyra sömnstadierna.
  3. Steg 3. NREM-sömn: Denna fas är en viktig komponent för att du ska känna dig pigg och utvilad följande dag. Din andning, hjärtslag och hjärnvågor kommer att nå sina lägsta nivåer och dina muskler kommer att vara så avslappnade som möjligt. Detta stadium kommer att minska i längd under natten. De flesta rapporterar problem med att uppnå steg två och tre av sömncykeln, vilket gör en djup sömn svår att uppnå för vissa.
  4. Steg 4. REM-sömn: Det fjärde steget, känt som REM-sömnfasen, inträffar cirka 90 minuter efter att du somnat. Det är då dina ögon rör sig fram och tillbaka ganska snabbt samtidigt som din andningsfrekvens, hjärtfrekvens och blodtryck börjar öka. Drömmar uppstår under REM-sömnstadiet, dina armar och ben kommer ha svårt att röra sig vilket görs för att hindra dig från att fysiskt röra dig under dina drömmar. Längden på varje REM-sömncykel ökar under natten. När du åldras kommer varaktigheten av detta skede att minska när du åldras, vilket innebär att du kommer att tillbringa mer tid under NREM-stadierna.

Dessa olika stadier kommer att inträffa cykliskt under natten tills du vaknar, för de flesta kommer varje cykel att pågå mellan 90 och 120 minuter.

Kan jag ändra min sömncykel?

Det korta svaret är ja, men det krävs att komma in i nya vanor tills du har ändrat din rutin. Till exempel, om du normalt vaknar klockan 08.00 och vill börja vakna mycket tidigare, som 06.00, börja öka din väckningstid med 15 minuter. Gör detta i tre till fyra dagar åt gången, tills du vant dig vid den rutinen, och fortsätt sedan att göra detta och öka din väckningstid tills du börjar vakna vid önskad tid, i det här fallet 06.00.
Om du har svårt att somna, eller kämpar med att sova hela natten, rekommenderar vi att du konsumerar mindre koffein och alkohol, samt ser till att du får mycket motion, regelbunden fysisk aktivitet är ett utmärkt och enkelt sätt att förbättra din sömnkvalitet.

 

Välkommen till Whirlpool, designad för ditt välbefinnande.

Relaterad teknik:
Kyl/frysars FreshControl-teknik
FreshControl känner kontinuerligt av temperaturen och luftfuktigheten i hela kylskåpet för att hålla frukt och grönsaker fräscha längre. Det hjälper dig att ha en balanserad kost – bra för ditt välbefinnande.
Upptäck mer
Relaterad teknik:
Kyl/frysars FreshControl-teknik
FreshControl känner kontinuerligt av temperaturen och luftfuktigheten i hela kylskåpet för att hålla frukt och grönsaker fräscha längre. Det hjälper dig att ha en balanserad kost – bra för ditt välbefinnande.
Upptäck mer