Tips för att förbereda och förvara mat

Artikel: Inspirerande tips - januari 2023
  • Kopiera länken till urklipp
Ideas para precocinar y almacenar alimentos
Relaterat produktsortiment:
Whirlpool W Collection
Upptäck mer

Lästid: 3 Minuter

Meal Prep är utbrett och kan kallas en riktig trend. I grunden handlar det om att förbereda och förvara mat. Detta är användbart i många situationer: om du inte kan hitta det du letar efter där du äter lunch, om du har en intolerans mot vissa livsmedel, om du går ner i vikt eller i samband med träning. Utöver det kan du spara tid och pengar i processen. I den här artikeln kan du ta reda på vad Meal Prep handlar om och hur det hela fungerar.

Vad är Meal Prep?

Meal Prep är förkortningen för engelska "Meal Preparation" (meal = måltid; preparation = förberedelse). Så det handlar om att förbereda mat. Du kan laga mat för bara en dag, några dagar eller en hel vecka. Du förbereder antingen kompletta rätter på en gång eller bara enskilda komponenter som används senare.

Fördelarna med Meal Prep

Meal Prep hjälper dig att säkerställa en hälsosam kost. Du kan veta exakt vad och hur mycket du äter, oavsett var du är. Det finns många goda skäl till detta: matintoleranserna ökar, och färdigrätter innehåller vanligtvis stora mängder salt, socker eller konserveringsmedel och smakförstärkare. Med Meal Prep vet du alltid exakt vad du äter. Du kan också spara pengar genom att göra egna matlådor. Du behöver inte förlita dig på dyra restauranger längs vägen eftersom du redan har din mat med dig. Samtidigt sparar du el om du värmer upp dina matlagningsprodukter mer sällan. Du kan till exempel använda COOK4-funktionen i Whirlpool-ugnen för att enkelt laga upp till 4 olika måltider samtidigt utan att blanda några av smakerna eller aromerna. En trevlig bieffekt är att du också gör något för miljön. Du köper bara exakt det du faktiskt använder. På så sätt slänger du ingen mat och minskar samtidigt förpackningsavfallet vid köp av större förpackningsstorlekar.

Lämplig mat för Meal Prep

När du väljer mat för Meal Prep, se till att använda råvaror som tillsammans skapar en balanserad måltid. Hörnstenarna för detta är olika grönsaker, proteinrika livsmedel som kött, fisk eller tofu och tillbehör som ris, potatis eller nudlar. Det finns många lämpliga livsmedel för matlådor. Det finns dock vissa saker du bör undvika. Till exempel är det ingen bra idé att frysa sallad. Bladen blir mosiga och maten blir förstörd. Det finns mer än tillräckligt med annan mat som är perfekt för Meal Prep. Se i grunden till att du väljer mat som du kan kombinera bra med varandra. Detta gör att du kan lägga till variation utan att behöva förbereda för många olika komponenter.

Allt du behöver för Meal Prep

För att kunna förvara och ta med dig din färdiglagade mat behöver du lämpliga lådor. Det finns matlådor som har avdelare. Detta gör att du kan ta med dig flera livsmedel separat från varandra i samma låda. Lådor lämpliga för mikrovågsugnar gör saker ännu enklare eftersom du inte behöver extra disk för att värma upp. Men du kan också använda glasburkar eller syltburkar i matlagningsprocessen.

MEAL PREP – GÖR ETT VECKOSCHEMA

Innan du börjar laga mat, tänk på vilka rätter du skulle vilja äta. Fundera också på om du dessa rätter passar in i din kommande vecka. Är du mer hemma, på kontoret eller på resande fot mycket? Har du möjligheter att värma mat? Eller är det en bra idé att förbereda saker som du också gillar att äta kylda? Kommer du att hinna med en rejäl måltid eller är du mer beroende av snabba mellanmål? Se i alla fall till att du har tillräckligt med variation. Måltidsförberedelser ska vara kul, och att äta samma gryta i en hel vecka är inte produktivt.

MEAL PREP - Shopping och planering framåt

När du vet vad du vill laga, räkna ut mängderna och gör en inköpslista. Du vet bäst var du kan köpa alla produkter du behöver. Om du planerar att förbereda måltider under långa perioder är det en bra idé att bygga upp rutiner. Detta börjar med valet av inköpsställe och avslutas med fasta inköps- och matlagningsdagar. Lördag är vanligtvis idealisk för shopping, och på den lediga söndagen kan du använda de färska råvarorna direkt.

MEAL PREP - Matlagning och förvaring

Avsätt tillräckligt med tid för att göra en Meal Prep-plan varje vecka. Det är lämpligt att välja en ledig dag för detta. Så du kan välja en tidslucka på söndag för att genomföra projektet utan stress. Det är lämpligt att laga alla planerade rätter på en gång. Du behöver bara städa ditt kök en gång och vet att du inte behöver oroa dig för någonting under nästa vecka. När all mat är lagad är det bara att packa och förvara den. Om du fyller dem i matlådor eller i glasburkar är upp till dig. Hur som helst måste livsmedlens olika hållbarhetstid beaktas. Du kan ha de flesta rätter i kylen i 3-4 dagar utan problem, men det finns undantag. Skaldjur, fisk eller spenat bör ätas inom 1-2 dagar. I vilket fall som helst bör den färdiglagade maten ställas in i kylen omedelbart så snart den har svalnat.

Hur länge kan mat förvaras i kylen och frysen?

Om du följer en långsiktig Meal Prep-plan kan du laga större mängder av vissa livsmedel i månader. Kokt ris kan till exempel frysas i förväg utan problem. Det rekommenderas dock starkt att portionera den direkt, annars fryser den till en stor klump.
För större måltidsplaner krävs en hel del utrymme. Därför är rymliga frysar idealiska för detta ändamål. Men om du öppnar den ofta kommer mer fukt in i frysen och det kan leda till mer isbildning. Frys med NoFrost-funktion rekommenderas därför. Här bildas inte isbildning i första hand och en tröttsam avfrostning är inte längre nödvändig.

Meal Prep - tips för att komma igång

 

  1. Att alltid känna samma smaker kan snabbt bli tråkigt. När du förbereder mat, experimentera med olika kryddor. Du kan snabbt trolla fram helt olika rätter av samma basråvaror.
  2. Efter uppvärmning, komplettera dina rätter med extravirgin olivoljor av hög kvalitet för hälsosamma fetter. Kombinerade oljor som pepperoni-olivolja ger din maträtt en individuell touch.
  3. För långsiktiga projekt är det lämpligt att ha ett visst baslager av ingredienser i huset så att rätter kan modifieras spontant. Livsmedel med lång hållbarhet som nötter, frysta bär eller torkad frukt är särskilt lämpliga för detta.
  4. Om du förvarar din mat separat kommer den att behålla sin smak bättre. Specialförvaringslådor har olika fack för detta ändamål. Om du inte har dessa till hands, lägg helt enkelt maten i en burk för att dra fördel av denna effekt.
  5. Lägg den förkokta maten i dina förvaringskärl omedelbart efter beredning. De svalnar mycket snabbare än i en fortfarande het gryta.
  6. Ta upp fryst mat ur frysen dagen innan och ställ i kylen över natten. Detta minskar uppvärmningstiden följande dag.

Vi välkomnar dig till Whirlpool, design för ditt välbefinnande

Relaterat produktsortiment:
Whirlpool W Collection
Upptäck produkter från Whirlpools W Collection, utrustade med avancerad teknologi som känner av och förutser dina behov för att säkerställa utmärkta matlagningsresultat.
Upptäck mer
Relaterat produktsortiment:
Whirlpool W Collection
Upptäck produkter från Whirlpools W Collection, utrustade med avancerad teknologi som känner av och förutser dina behov för att säkerställa utmärkta matlagningsresultat.
Upptäck mer