Vilken mat på vilken plats i kylen?

Artikel: Inspirerande tips - februari 2023
  • Kopiera länken till urklipp
Persona durmiendo en sabanas blancas
Relaterad teknologi:
Kyl-frys sortiment
Upptäck mer

Lästid: 3 Minuter

Det bästa sättet att lagra din frukt, grönsaker och andra matvaror i kylen är att få dem att hålla längre. Ofta räcker tiden helt enkelt inte till för att köpa färsk mat varje dag, samtidigt som du vill minimera matsvinn så mycket som möjligt. Säker och lång förvaring av dina färskvaror är viktigt för både plånboken och hälsan. Följ våra tips för att lära dig mer om de olika kraven olika typer av livsmedel har vid förvaring av dem.

Vilken mat på vilken plats i kylen?

Om du förvarar maten på rätt sätt kan du njuta av den längre. I rätt zon, till exempel i dörren eller i grönsakslådan, skyddas värdefulla ingredienser och smaken på produkterna.

Vilken mat bör förvaras i FRYSEN?
Frysfack är multitalanger: Nästan alla typer av grönsaker kan frysas här, förutom sorter med hög vattenhalt som lök eller tomater. Kött eller fisk kan enkelt frysas i förpackningen från matbutiken – eller färskt från marknaden i en lämplig låda.

Vad bör förvaras i FRUKT/GRÖNSAKSLÅDAN?
Frukt- och grönsakslådan FreshBox+ är speciellt utformad för sallad, grönsaker och frukt. Paprika, tomater, akovado, apelsiner eller gurkor förblir krispiga här.

Vad kan du förvara i den NEDRE DELEN AV KYLEN?
Det är kallast i den nedre delen av kylen – perfekt för känslig fisk, korv eller kött. Det är därför du hittar den anpassningsbara Multi Fresh-lådan med olika temperaturinställningar för att förvara mat med specifika behov, såsom fisk & kött (+0/2°) eller mejerier (+2/3°).

MELLERSTA DELEN AV KYLEN
Mittdelen av kylskåpet är särskilt lämlig för mejeriprodukter som grädde eller yoghurt.

Vilken mat bör förvaras i ÖVRE DELEN AV KYLEN?
Perfekt för förvaring av redan tillagade måltider.

ÖVRE DELEN AV KYLSKÅPSDÖRREN
De mildaste temperaturerna finns i den övre delen av kylskåpsdörren: rätt plats för sylt, ägg och smör samt för att hålla köldkänsliga citrusfrukter fräscha.

MELLERSTA DELEN AV KYLSKÅPSDÖRREN
Burkar, små flaskor eller såser såsom ketchup eller majonnäs passar bra i mittendelen av kylskåpsdörren.

Vad kan du förvara i den NEDRE DELEN AV KYLSKÅPSDÖRREN?
Lemonad, mjölk eller apelsinjuice – de nedersta delarna av kylskåpsdörren är praktiska för förvaring av drycker i flaskor eller påsar.

Varför förvara frukt i kylskåpet?

Du kan förvara frukt i rumstemperatur i köket. Eftersom mogen frukt snabbt blir dålig, placera den i kylen för längre hållbarhet. Frukter som äpplen, päron, plommon och persikor bör hållas separat eftersom de producerar etylengas, vilket gör att andra frukter eller grönsaker mognar och förstörs snabbare. Dessutom: Köp frukt i säsong – då är det billigare, nyttigare och särskilt rikt på vitaminer och mineraler. De flesta frukter kan också frysas. Vattenmeloner, bananer, plommon, körsbär och vindruvor bör dock inte frysas.

CITRONER
Citroner bör förvaras svalt vid temperaturer på fem till tio grader Celsius. De håller i upp till 2 veckor.
VINDRUVOR
Vindruvor kan förvaras svalt i rumstemperatur i 2 till 4 dagar. De håller sig i kylen i cirka 1 vecka. Ta ut dem ur kylen cirka 20 minuter innan du äter dem så att de kan utveckla sin arom.
PLOMMON
Omogna plommon kommer att hålla i en dag eller två i rumstemperatur. Omogna plommon bör inte förvaras i kylen för att inte avbryta mognadsprocessen. Du bör lägga mogna plommon i frukt- och grönsaksfacket i ditt kylskåp och konsumera dem omgående. Där håller de sig fräscha i två till högst sju dagar.
PERSIKOR
Persikor kan förvaras på en sval plats som en källare i cirka 4 dagar. De håller sig i kylen i ca 1 vecka, men det kan påverka deras smak.
PAPAYAS
Mogna (80 % gulfärgade) papayas kan förvaras i kylen i upp till 1 vecka. Kom ihåg att även om papayan är mjuk så är den inte dålig.
MELONER
Inte riktigt mogna, odelade meloner kan fortsätta att mogna i rumstemperatur, vid svala temperaturer till och med upp till 2 veckor beroende på mognadsgraden. Meloner får inte förvaras under 5°C eftersom de förstörs snabbt om de sedan flyttas till rumstemperatur. Skurna och mogna meloner bör ätas så snart som möjligt, eftersom de snabbt tappar sin arom i kylskåpet och kan ta smak av andra livsmedel.
MANGO
Omogna mango kan fortsätta att mogna i rumstemperatur i 3 till 5 dagar. Mogen mango kan lagras i max 2 dagar.

Varför förvara grönsaker i kylskåpet?

Färska grönsaker innehåller mest näringsämnen och är bra för din hälsa. Därför bör de köpas så färska som möjligt och hanteras omedelbart. De flesta grönsaker kan förvaras på en sval, mörk plats i några dagar. Grönsaksfacket i kylskåpet är idealiskt. Eftersom vissa grönsaker reagerar på etylengas bör de inte förvaras med frukt eller grönsaker (som äpplen eller tomater) som producerar etylengas. Förvara inte luktande grönsaker som lök nära aromkänsliga livsmedel (t.ex. smör eller citrusfrukter) eftersom aromen kan överföras till dessa livsmedel.

LÖK
Lök kan förvaras på en sval, mörk plats i upp till 2 månader.
TOMATER
Färska tomater är känsliga för kyla och bör inte förvaras i kylen utan mörkt i rumstemperatur. Grönsaker som älskar solens värme kan förlora sin intensiva arom i kylskåpet och bli hårda med tiden.
SPENAT
Spenat är inte en lagrad grönsak. Det bör inte förvaras längre än ett dygn, eftersom ljus och syre snabbt minskar innehållet av känsliga ingredienser. Den förvaras bäst på en mörk och sval plats, som B. i grönsaksfacket i kylskåpet.
SPARRIS
Sparris ska bara förvaras i kylen så kort tid som behövs. Om du lindar in dem oskalade i en fuktig trasa förblir sparrisen färsk i 2 till 3 dagar i grönsaksfacket i kylskåpet.
SELLERI
Selleribitar inslagna i plastfolie kan förvaras i kylens krispiga låda i upp till 1 vecka. Tvättad selleri och insvept i en fuktig trasa håller sig i grönsaksfacket i kylskåpet i 4 dagar.
SALLAD
Sallad förvaras bäst i en plastpåse i grönsaksfacket i kylskåpet.
PAPRIKA
Paprika skadas av kylning vid temperaturer under 7°C, och temperaturer över 13°C främjar mognad. Det är bäst att förvara otvättad paprika i en plastpåse i kylen. Förvaras de i kyl så håller de sig i ca 5 dagar.
MORÖTTER
Morötter tappar snabbt sin fukt. Därför ska du inte förvara färska morötter tillsammans med det gröna, eftersom det drar ut fukten ur morötterna. Morötter håller sig i kylens frukt- och grönsakslåda i upp till en vecka.
KÅL
Kål kommer att hålla länge i en sval källare. Det bör dock kontrolleras regelbundet för att se om det har bildats ruttna fläckar. Halverade huvuden kan förvaras i kylen i upp till 2 veckor.

Så förvarar du mejerier i kylen

CHOKLAD
Choklad ska inte förvaras i kylen, utan på en sval och torr plats. Höga temperaturer eller temperaturfluktuationer orsakar en grå film.
MJÖLK
Mjölk bör förvaras vid 4°C. Liksom alla andra mejeriprodukter (yoghurt, kvarg, etc.) kan den också ta lukt av citroner, lök och kött.
OST
Ostar som luktar starkt ska förpackas. Ost bör inte förvaras nära mjölk eller grädde under långa perioder eftersom dessa kan ta smak. Notera utgångsdatumet. Den optimala lagringstemperaturen är 5-6 °C.
SMÖR
Eftersom smör snabbt antar lukt och smak av andra livsmedel bör du se till att förpackningen stängs väl. Det är bäst att förvara smör i smörfacket på kylskåpsdörren. Där förblir det mjukt.

Så förvarar du kött och fågel i kylen

FISK
Fisk förstörs lätt eftersom det innehåller mycket protein och vatten. Därför bör fisk tillagas och konsumeras så snart som möjligt efter köpet. Fisk kan förvaras i kylen en stund genom att lägga den i en glas- eller porslinsform, täcka den med plastfolie och placera den i kylens kallaste del eller i den dedikerade Multi Fresh-lådan.
KÖTT OCH FÅGEL
Kött och fågel ska förvaras i originalförpackningen tills de ska användas. Öppnad mat bör förvaras i folie, en vattentät plastpåse eller en lufttät behållare så att den inte torkar ut. Placera alltid kött och fågel i den kallaste delen av kylen eller i den dedikerade Multi Fresh-lådan.
ÄGG
Det porösa skalet absorberar lätt lukter, så förvara aldrig ägg med starkluktande mat som lök. Förvara alltid ägg nedåt. En lagringstemperatur på upp till 8 °C är optimal. Ägg passar i de avsedda facken i kylskåpsdörren. Kycklingägg kan förvaras utanför kylskåp de första 3 veckorna efter värpning och kan även ätas upp till fyra veckor efter värpdagen. Kokta ägg kan hållas i ca 2-4 veckor.

Så förvarar du örter i kylen

Om örter inte används omedelbart kan de slås in i en fuktig duk eller läggas i en plastpåse när de är våta. Om du har ett helt knippe är det bäst att lägga dem i ett glas vatten som snittblommor. Om du förvarar örterna på detta sätt i kylen håller de sig fräscha i några dagar.

Vi välkomnar dig till Whirlpool, design för ditt välbefinnande

Relaterad teknologi:
Kyl-frys sortiment
Upptäck Whirlpools utbud av kyl-frysar, utrustade med olika teknologier som hjälper dig att enkelt lagra dina inköp och förvara maten i de bästa förhållanden.
Upptäck mer
Relaterad teknologi:
Kyl-frys sortiment
Upptäck Whirlpools utbud av kyl-frysar, utrustade med olika teknologier som hjälper dig att enkelt lagra dina inköp och förvara maten i de bästa förhållanden.
Upptäck mer