Hur fungerar matlagning med ånga?

Artikel: Inspirerande tips - februari 2023
  • Kopiera länken till urklipp
Hur fungerar matlagning med ånga?
Relaterad teknik:
Ugnar med Steamsense-teknik
Upptäck mer

Lästid: 3 Minuter

Att ånga sin mat stöder en hälsosam kost. Det finns många fördelar med att hantera maten med denna skonsamma metod. Vitaminer och smak bevaras optimalt när du tillagar maten med ånga. För att komma igång med ångning och matlagning räcker det med en enkel Whirlpool-ugn med ångfunktion. Med våra tips blir du också en riktig expert på matlagning med ånga.

Fördelarna med ånga i matlagning

Det är inte utan anledning att matlagning med ånga anses vara en av de mest skonsamma tillagningsmetoderna. Näringsämnena och vitaminerna bevaras till stor del under processen. När du kokar mat sköljs många mineraler bort med vattnet, men när du ångar bevaras de flesta i maten. Det är också enklare att lyckas med ångkokning; när du kokar i hett vatten förlorar maten snabbt konsistensen om du blir distraherad ett ögonblick. Ångkokning är mer förlåtande. Broccoli är ett utmärkt exempel. Den blir inte överkokt när den ångas, behåller sin gröna fräscha färg, förblir otroligt smakrik och är samtidigt knaprig.
Smakerna av kött och fisk utvecklas optimalt. Du kan undvika överflödigt dropp och samtidigt använda mindre salt. Salt fungerar som en smakförstärkare och stora mängder ligger ofta kvar på tallriken när maten är slut. Med ånga, å andra sidan, kommer de naturliga smakerna fram och du undviker att använda mer salt än nödvändigt. Sist men inte minst är ångad mat tilltalande för ögat: matens naturliga färger lyser. Med rätt utrustning kan du ånga olika typer av mat samtidigt med samma produkt. Det sparar inte bara ansträning utan även tid.

Hur fungerar matlagning med ånga?

Grundprincipen för ångning är enkel: vatten värms upp tills det kokar. Det resulterar i vattenånga som stiger och tillagar maten.
Med traditionell ångkokning häller du en liten mängd vatten i en kastrull. Placera maten i ett durkslag eller korg och lägg den över vattnet. Ett tätslutande lock är viktigt. När vattnet kokar stiger vattenångan och verkar på maten. Ångans temperatur är 100° C. Detta kallas även ångkokning under normalt tryck.

I princip kan du använda de grundläggande fördelarna med ångkokning genom att köpa en gryta med tillhörande insatser. Med speciella tryckkokare kan du uppnå en temperatur runt 120°C under ökat tryck, vilket gör att du kan tillaga maten snabbare. Men det här är bara början på möjligheterna med ångkokning.

Matlagning med ånga kombinerat med ugnsvärme

Kombinerade ångkokningsprodukter kombinerar fördelarna med ångkokning med fördelarna av en ugn. I ugnen får du en betydligt större volym jämfört med en kastrull, så större mängder mat är inte något problem. Ångan blir också jämnare på grund av kontrollerade förhållanden i ugnen.
Dina favoritrecept får alltid en utsökt twist och förvandlas till sina bästa versioner.

Du kan också använda ångfunktionen för att avfrosta din mat särskilt varsamt eller för att sterilisera saker som nappflaskor och nappar, men också glas för att tillaga yoghurt eller förvaring av mat.

På grund av det varma, fuktiga klimatet, kan du också jäsa deg på ett optimalt sätt. Tack vare kombinerad användning av ånga och varmluft blir olika typer av bröd minst lika bra som kött och fågel. Bröd blir krispigt på utsidan och fluffigt på insidan, och kött blir väldigt saftigt.

Njut av enkel matlagning med ånga hemma tack vare Whirlpool W Collection-ugnar med ånga

Whirlpools W Collection-ugnar gör det möjligt att laga mat med tre olika nivåer av ånga, vilket hjälper till att anpassa processen för att framhäva smaker av olika typer av mat. Hög nivå (75% ånga) är idealisk för grillad fisk, mellannivå (50% ånga) säkerställer mört kött eller perfekt rostade grönsaker, och med låg nivå (25% ånga) bakar du bättre kakor och bröd.

Detta gör det enkelt att skapa fluffiga, krispiga bakverk eller att tillaga en hel fisk till perfektion.

Det finns också mikrovågsugnar med ångfunktion. De är särskilt lämpliga för att förbereda mindre måltider snabbt, men ändå skonsamt och hälsosamt.

Tips och tricks för ånga

Matlagning med ånga är inte magi och det skapar snabba och bra resultat. För att få ut det bästa av din kastrull eller kombinerade produkt, finns det några enkla men effektiva tips och tricks som vi vill dela med oss av. .

 

  1. När du ångar, se till att skära ingredienserna i jämna bitar så de blir jämnt tillagade.
  2. Ge maten tillräckligt med utrymme för att ångan ska kunna cirkulera jämnt mellan dem.
  3. Häll lite buljong eller vin i kastrullen för att ge maten en speciell touch. Även en skiva citron eller apelsin på maten kommer att ha effekt. Använd inte buljong eller vin i ångkokaren, inte heller salt eller kryddor. Förfina med några örter om möjligt.
  4. Experimentera med olika örter. Lägg bara ett gäng örter i ånginsatsen. Den cirkulerande ångan absorberar aromerna och för över dem till maten.
  5. Du behöver i princip ingen olja för ångkokning. För att optimalt kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D och E kan du komplettera din ångade mat med lite olja av hög kvalitet.
  6. Var försiktig när du öppnar en ångkokare eftersom het ånga kan strömma ut. Det är lämpligt att använda handskar eller grytlappar när du öppnar den. På så vis skyddar du dig från den heta ångan.
  7. Ångkokning är perfekt för att värma upp mat. Maten håller sig fantastiskt saftig och blir inte torr på samma sätt som i en traditionell ugn.

Slutsats om matlagning med ånga

Att laga mat med ånga användes som en metod i det antika Kina för över 1000 år sedan. Idag är denna skonsamma metod tillbaka på modet och bevisligen av goda skäl. Oavsett om det är i en kastrull, i mikrovågsugnen eller i kombiugnen: Vi önskar dig mycket glädje med ångandet och en smaklig måltid!

 

Välkommen till Whirlpool, utformat för ditt välmående

Relaterad teknik:
Ugnar med Steamsense-teknik
Med hjälp av Steamsense-teknik bevarar du näringsämnen och smaker på ett optimalt sätt och kan skapa hälsosamma, utsökta och krispiga recept.
Upptäck mer
Relaterad teknik:
Ugnar med Steamsense-teknik
Med hjälp av Steamsense-teknik bevarar du näringsämnen och smaker på ett optimalt sätt och kan skapa hälsosamma, utsökta och krispiga recept.
Upptäck mer