Förvara färska örter i kylen

Artikel: Inspirerande tips - februari 2023
  • Kopiera länken till urklipp
Förvara färska örter i kylen
Relaterat produktsortiment:
Whirlpool kyl-frysar
Upptäck mer

Lästid: 3 Minuter

Lokala, medelhavsörter eller till och med exotiska örter ger unika smaker och är pricken över i:et för många olika rätter. De mångsidiga örterna kan dock bara hållas färska under en kort stund. Här kan du ta reda på hur du får färska örter att hålla längre och vad du behöver se upp med.

Örter i kylen

Om du bara vill ha kvar örterna en kort tid är det enklast att förvara dem i kylen. För att göra detta, ta först bort gula eller vissna blad och stjälkar. Lägg sedan de tvättade köksörterna antingen i ett fuktigt papper eller kökshandduk eller fuktade i en förslutbar plastpåse. Fukten ser till att örterna behåller sin arom och form längre. Örter som lagras på detta sätt kommer att hålla sig i ungefär en vecka eller två.

Örter i frysen

Att frysa färska örter har visat sig vara ett bra sätt att lagra dem under en längre tid. Även här är det lämpligt att sortera bort vissna blad och stjälkar. Innan du lägger örterna i frysen eller frysfacket tvättas de och torkas sedan. Sedan kan du antingen hacka dem eller frysa dem hela, beroende på dina behov. Att använda en form för iskuber är särskilt praktisk. Lägg i de hackade örterna och fyll tärningarna med lite vatten. Detta gör att du kan portionera örterna på ett enkelt sätt och tina dem individuellt. Du kan också använda fryspåsar som behållare.
Det finns nästan inga begränsningar för valet av örter. Gräslök, persilja, dill, timjan, dragon, citronmeliss, mynta och basilika kan förvaras särskilt bra på detta sätt - i upp till 10-12 månader

Frysa vitlök
Många rätter blir ännu bättre med de välsmakande vilda vitlöksbladen. Färska kan de dock bara förvaras några dagar i kylen. Dessutom har örten en mycket kort säsong - bladen kan bara plockas i april och maj. För att kunna njuta av den läckra köksörten året runt, är det lämpligt att frysa in den färska vitlöken direkt efter plockning. Samma procedur gäller här som med alla örter. Hackade eller mosade i en isbitsbricka eller plastpåse kan bladen sedan lagras i upp till ett år.

Förbered för rengöring av kylen

Innan du börjar städa bör du först tömma ditt kylskåp och förvara maten på en säker och sval plats. När utetemperaturerna är vintriga är trädgården, terrassen eller balkongen lämpliga för detta. Alternativt kan du också förvara dina matvaror i en kylbox, kylväska eller en korg med ispåsar. Stäng sedan av enheten eller koppla ur den. Du bör koppla ur kylskåpet, särskilt om du planerar att göra en större rengöring inklusive avfrostning.

Torka örter - Det traditionella sättet att förlänga hållbarheten

Du kan få en ännu längre hållbarhet om du använder det traditionella sättet att hantera örter – att torka örterna. På så sätt kan örterna lagras i upp till ett till två år. Denna metod är särskilt lämplig för örter med låg vattenhalt - som timjan, rosmarin, oregano, lavendel. Torkning är dock mindre lämpligt för känsliga växter som krasse, libbsticka eller ängssyra, eftersom aromen inte bevaras väl med denna metod. Frysning är då ett bättre alternativ.

Vid traditionell torkning hängs stjälkarna i klasar på en ljusskyddad plats. Som förberedelse ska kvistarna och örterna tvättas och torkas sedan försiktigt med en trasa. Små knippen av kvistarna knyts sedan ihop med hjälp av ett gummiband eller tråd och hängs sedan upp och ner på en plats skyddad från ljus. Se till att det inte finns solljus och att temperaturen i rummet inte stiger över cirka 40 grader, eftersom aromen av örterna då kommer att gå förlorad. Beroende på typ av växt tar torkningen cirka en till tre veckor.

Om det tar för lång tid kan du även torka de goda örterna i ugnen. Ställ in de tvättade örterna i ugnen och torka i ca 30 grader i ca tre timmar. Fördela kvistarna väl och se till att de inte ligger ovanpå varandra. Efter ungefär halva tiden ska du vända kvistarna. Ugnsluckan ska stå på glänt under hela torkningsprocessen. Detsamma gäller här om temperaturerna är för höga – över 40 grader – aromen förstörs.
Efter torkning bör örterna förvaras i en ljusskyddad behållare på en torr, sval plats. För förvaring kan du använda till exempel bruna glasbehållare eller keramikburkar.

Välkommen till Whirlpool, utformat för ditt välmående

Relaterat produktsortiment:
Whirlpool kyl-frysar
Förvara dina örter i Whirlpools kyl-frys som är utrustad med teknologier för att hålla maten fräsch längre.
Upptäck mer
Relaterat produktsortiment:
Whirlpool kyl-frysar
Förvara dina örter i Whirlpools kyl-frys som är utrustad med teknologier för att hålla maten fräsch längre.
Upptäck mer