De mest lugnande färgerna för ditt hem och hur du väljer dem

Artikel: Livsstil - oktober 2022
  • Kopiera länken till urklipp
De mest lugnande färgerna för ditt hem och hur du väljer dem
Relaterad teknik:
AutoDose för tvättmaskin
Upptäck mer

Lästid: 2 Minuter

Färgens inverkan på vårt välbefinnande

Färg spelar en viktig roll på våra sinnen och kroppar, de kan sänka blodtrycket och stress genom att bromsa andningen. Det är därför särskilt viktigt att fokusera på färgerna i våra hem för att skapa utrymmen som får oss att må bra. Oavsett om vi vill känna oss upplyfta och energiska eller lugna och fokuserade, kommer färgerna vi väljer direkt att påverka vårt välbefinnande.

Färg- och designpsykologispecialisten Karen Haller säger ..."färgens psykologi är till stor del omedveten. Det får oss att känna något utan att vi ens vet om det”.
Om du tänker på de gånger du besökt ett spa eller ett lugnt utrymme kanske du inte var medveten om det, men färgerna vara mjuka och lugna för att få ditt humör att slappna av. Eller, om du tänker på en lekplats för barn inomhus, den kommer att vara djärv och ljus för att stimulera nöje och spänning.

Det är därför viktigt att vi tar lite tid att fundera över hur vi vill känna oss hemma och omge oss med färger som främjar den känslan.

5 tips för att välja färger som ger ultimat lugn

Våra hem är våra fristäder för att stänga ute det yttre bruset efter en hektisk dag. Vi vill känna oss avstressade och vara i ett hem som balanserar oss från hektiska livspåfrestningar, men hur vet vi vilka färger som är bäst för detta och varför?
Här är mina 5 bästa tips för att välja en lugnande färgpalett:

  1.  Välj färger som är direkt kopplade till naturen. Tänk på färger som naturligt förekommer i omvärlden som blått, grönt och jordnära varma neutrala färger. Naturen är lugnande så att reflektera detta inuti våra hem hjälper oss att känna oss avslappnade.
  2.  Blå sovrum. En mjuk blå färg påminner oss om en lugn himmel eller de lugnande haven. I ett sovrum kommer det att kännas lugnande och vilsamt och kommer att hjälpa en god natts sömn.
  3. Grön representerar balans, hälsa och välbefinnande. Det är perfekt för att skapa ett vilsamt hemmakontor som påminner oss om lugnande utomhusutrymmen. Välj varm, mjuk salviagrön snarare än livlig lime eller mörk olivgrön.
  4. Neutrala färger så som varma vita kan få oss att känna oss centrerade. Vit kan få ett utrymme att kännas mer öppet, rymligt och därför stilrent. Perfekt om vi har upptagna sinnen som behöver balans. Undvik dock briljantvitt eftersom detta inte har något pigment och kan kännas hårt för ögat.
  5.  Vad finns i din garderob? Om du är osäker på vilka färger som får dig att må bra, ta en titt på vad du har på dig. Vi bär naturligtvis färger som får oss att känna oss glada och det här är ett bra ställe att börja när du försöker förstå färger för ditt hem.

Om ditt mål är att leva i ett lugnt och stillsamt utrymme, börja med dessa tips för att hjälpa dig att förvandla ditt hem. Glöm dock inte att färg bara är början, lägg till lager av textur och doft med ljus och diffusorer för att träffa alla dina sinnen för fullständigt välbefinnande.

Är du redo att känna dig avslappnad?

Välkommen till Whirlpool, där välmåendet börjar hemma
Artikel skriven för Whirlpool av Katie Seidler, inredningsarkitekt
 

Relaterad teknik:
AutoDose för tvättmaskin
Tvättmaskinen doserar automatiskt rätt mängd tvättmedel och sköljmedel, vilket skyddar kläder och färger från tidigt åldrande orsakat av överdosering.
Upptäck mer
Relaterad teknik:
AutoDose för tvättmaskin
Tvättmaskinen doserar automatiskt rätt mängd tvättmedel och sköljmedel, vilket skyddar kläder och färger från tidigt åldrande orsakat av överdosering.
Upptäck mer