Så lagar du mat med en mikrovågsugn

Artikel: Inspirerande tips - maj 2022
  • Kopiera länken till urklipp
Så lagar du mat med en mikrovågsugn
Relaterad teknologi:
Whirlpool mikrovågsugnar med Crisp-funktion
Upptäck mer

Lästid: 2 Minuter

Inte bara för studenter – i en högkvalitativ mikrovågsugn kan du laga nyttiga måltider på nolltid! Vad kan en mikrovågsugn användas till? För att värma upp gårdagens middag förstås – men mikron kan mycket mer. De flesta konsumenter underskattar potentialen hos den lilla köksmaskinen, som kan göra mer än att bara värma upp gårdagens gryta för en snabb måltid. Även komplexa rätter kan lagas i mikrovågsugnen. Tack vare många tekniker och förinställda recept endast ett knapptryck bort kan du få perfekt tillagade och krispiga rätter som resultat. På grund av de korta tillagningstiderna blir mer näringsämnen och vitaminer kvar i maten. Vi visar vad som är viktigt om du vill laga läckra rätter i mikron.

HUR NYTTIGT ÄR DET ATT LAGA MAT I MIKROVÅGSUGNEN?

Myten att mikrovågor ger mat skadlig strålning lever tyvärr kvar. Först och främst: Mat tillagad i mikrovågsugn är lika hälsosam som allt du lagar på spisen eller i ugnen. Skador som orsakas av mikrovågor eller elektromagnetiska vågor är uteslutna, eftersom energin av de mikrovågor som används är inte tillräckligt starka.

Bortsett från det är matlagning i mikrovågsugn en av de skonsammaste tillagningsmetoderna. Viktiga näringsämnen går förlorade när värmen och luftfuktigheten i grytan eller i ugnen är hög. De kortare tillagningstiderna jämfört med tillagning i ugn, i gryta eller i en ångkokare är också viktiga här. Värme förstör vitaminer och näringsämnen. Ju kortare tillagningstid desto mer näringsämnen blir kvar. Om du lagar eller ångar maten i mikrovågsugnen med lite vätska, behålls vitaminer och mineraler. Många ingredienser kan till och med tillagas helt i mikrovågsugnen utan att behöva tillsätta något extra vatten. Och med en Crisp-panna kan du förbereda läckra, krispiga rätter med lite eller inget fett.

VAD BETYDER EFFEKTNIVÅERNA PÅ MIKROVÅGSUGNEN?

Med spis och ugn regleras värmen stegvis. Med mikrovågsugnen däremot justerar du effektnivån istället. Vad som menas med detta är antalet watt som enheten fungerar med. Ju fler watt, desto varmare blir det. Redan 600 watt räcker för matlagning i mikrovågsugn. Mer kraft, å andra sidan, betyder inte nödvändigtvis att maten är klar snabbare: om effektnivån ställs in för högt kan du bränna dig på utsidan av ingredienserna trots att de ännu inte är färdigkokta eller uppvärmda inuti. Dessutom går viktiga näringsämnen förlorade om du tillagar dem för varma.
Men vad är rätt nivå? När du lagar mat i mikrovågsugn kan du använda följande riktlinjer som vägledning:


UNDER 200 WATT
Smält fryst
smör/choklad

200 TILL 300 WATT
hålla rätter varma

300 TILL 500 WATT
varm mat

500 TILL 800 WATT
tillaga mat igenom

ÖVER 800 WATT
Värm vätskor och låt dem till och med koka upp

VILKA RÄTTER ÄR LÄMPLIGA FÖR TILLAGNING I MIKROVÅGSUGN?

Många tillverkare erbjuder speciella mikrovågsskålar i glas som är säkra att användas i mikrovågsugnen. Plastbehållare som är märkta lämpliga för mikrovågsugn är också idealiska, med undantag för melamin, som kan frigöra skadliga ämnen vid uppvärmning. Det finns vanligtvis en liten symbol på Tupperware och plastbehållare som indikerar om behållaren är mikrovågsugnsäker eller inte. Metallkärl, å andra sidan, är helt fel i mikrovågsugnen. Porslinsglasyrer och tallrikdekor innehåller ofta metaller och lämpar sig därför endast i begränsad omfattning.
Metall absorberar mikrovågsenergi och blir mycket varm. Det kan därför hända att kärlen blir väldigt varma, men maten blir inte varm.
Lergrytor är inte heller lämpliga.

KAN DU TILLAGA FISK OCH KÖTT I MIKRON?

Ja, du kan också tillaga olika måltider i mikrovågsugnen. Endast med nötkött och vilt bör du föredra att använda spisen eller ugnen, eftersom dessa typer av kött tenderar att torka ut i mikrovågsugnen. Fågel, fläsk, köttfärs och fisk är å andra sidan inga problem alls. Dela kött och fisk i lika stora bitar så att alla bitar blir genomstekta. Förresten: Om du tillagar kött i mikron bör du tillsätta salt i rätten efteråt. Salt tar bort fukt och du riskerar att köttet torkar ut.
Det finns dock en nackdel med att tillaga kött i mikron, åtminstone när det gäller äldre apparater: Köttet blir inte knaprigt av tillagning i mikron, om du inte regelbundet penslar med äggvita och paprika. Whirlpool-mikrovågsugnar är däremot ofta utrustade med en grillfunktion som säkerställer krispiga ytor. Den nya ExtraSpace-mikrovågsugnen kommer också med en speciell Crisp-panna gjord av ferrit som värms upp extremt snabbt av mikrovågor. Sedan bryner grillen i toppen av mikrovågsugnens övre del av rätten. Således fungerar Crisp-pannan som en bakpanna.

Du kommer inte heller att ha några problem med det invändiga utrymmet: med den nya Whirlpool ExtraSpace-mikrovågsugnens hela platta hålrum har du +30 % användbar matlagningsyta* och mer flexibilitet för att passa alla dina behov. Njut av extra utrymme för din mat och grytor tack vare avsaknaden av roterande tallrik.

*Jämfört med standard 25L Whirlpool mikrovågor

SÅ TILLAGAR DU GRÖNSAKER I MIKRON

Grönsaker kan tillagas i mikrovågsugn på nolltid. Processen liknar i princip ångkokning: vatten avdunstar i mikrovågsugnen, ångan stimulerar tillagningsprocessen av grönsakerna. Vissa grönsaker innehåller naturligt så mycket vatten att man helt enkelt behöver värma dem för att uppnå denna effekt (t.ex. tomater eller zucchini). Andra grönsaker måste läggas i en skål med vatten för att ångas i mikrovågsugnen.
Tänk på att sticka grönsaker med fast skal flera gånger med en gaffel för att förhindra att skalet spricker vid tillagning i mikrovågsugn – till exempel när du kör potatis i mikrovågsugnen. Det hjälper också här att skära grönsakerna i bitar av ungefär samma storlek, så att vissa bitar inte förblir råa medan de andra redan är mjuka.

KAN JAG BAKA I MIKRON?

Du kan inte bara laga mat med mikrovågsugn utan också baka. Utsökta kakor för hela familjen kan trollas fram på ett nafs, eller läckra "mug cakes" när du är hungrig. De små trendiga kakorna – även kallade "mug cakes" – är en populär klassiker när det kommer till bakning med mikrovågsugn och blir klara på nolltid. Men du kan också baka frallor i mikron till frukost. Endast mikrovågssäkra formar får användas för bakning i mikrovågsugn. Konventionella bakformar är oftast gjorda av metall och kan skada mikrovågsugnen och bör inte användas.

Välkommen till Whirlpool, designat för ditt välmående.

Relaterad teknologi:
Whirlpool mikrovågsugnar med Crisp-funktion
Upplev extraordinära krispiga resultat med vår innovativa Crisp-panna, tillverkad av högpresterande ferritmaterial. Hälsosamma och läckra recept för ditt välbefinnande
Upptäck mer
Relaterad teknologi:
Whirlpool mikrovågsugnar med Crisp-funktion
Upplev extraordinära krispiga resultat med vår innovativa Crisp-panna, tillverkad av högpresterande ferritmaterial. Hälsosamma och läckra recept för ditt välbefinnande
Upptäck mer