Att vara lycklig är en universell och prioriterad mänsklig rättighet

Artikel: Egentid - oktober 2023
  • Kopiera länken till urklipp
Att vara lycklig är en universell och prioriterad mänsklig rättighet
Relaterade produkter
Whirlpools 6TH SENSE-teknologi
UPPTÄCK MER

Lästid: 4 Minuter

Vi är så upptagna med att definiera oss själva med positiva egenskaper från en värld av prestanda och produktivitet att vi inte inser hur benägna vi är att försumma alla aspekter av lugn och entusiasm som vi kan uppleva varje dag. Låt oss tillsammans försöka motverka de negativa effekterna av stress, återkommande och störande tankar, oro och grubblande som vi har i våra tankar och sinnen. För att göra detta måste vi först fråga oss vilken typ av relation vi har till att vara lycklig, med förmågan att hantera det vi fruktar, och se på de saker i livet som gör oss oroliga och rädda. Firar vi allt under mattan? Minimerar vi problemen och den effekt de har på vårt sätt att uppträda? Dömer vi oss själva för att vi inte går framåt?

Den viktiga reflektionen

Forskning och psykologisk litteratur visar att vi människor har en viss mängd energi vi kan använda för att hantera den känslomässiga bördan av stressiga situationer vi står inför, men vi är också medvetna om den höga risken för överbelastning och att den kan svämma över när resurserna är knappa.

Att vara lycklig är en process som börjar med att ta tag i det som är svårt och slutar med friheten att beskriva det med ord som minimerar och tar bort det som är svårt och ger oss en ny syn på oss själva.

För att göra det erbjuder jag följande punkter för reflektion som du kan dela med dem du bor med, eller som du kan utforska dig själv när du är redo att få tid för dig själv.

  1. Att tänka på lycka betyder inte att man undviker ansvar
    Vi är så vana att tänka på oss själva i all hast, när vi är överväldigade, låga på energi, att tanken på att vara lycklig ger oss dåligt samvete, får oss att känna oss lata och för ointresserade av värdeskapande. Psykologi och forskning säger tydligt att när vi ägnar tid åt det som gör oss lyckliga kan det förbättra vår koncentration, hur vi uppfattar oss själva och vårt övergripande psykofysiska välbefinnande.
  2. Återkommande tankar ska inte avvisas, de kan visa vägen. Alla har störande tankar
    De smyger sig in i våra dagar, dränerar oss på energi, skapar stress och förvirring. Att undvika sådana tankar eller försöka undertrycka dem kommer att ha samma effekt som att radera en väg från kartan och försöka hitta genvägar på egen hand. Vi måste titta på dem och spendera den tid som krävs för att förstå hur vi ska hantera dem. Ju förr desto bättre, annars kan det vara för sent.
  3. Och det är inte sant att om du inte gör det så gör ingen annan det.
    Det familjära, kulturella och sociala sammanhang vi befinner oss i kallar på superhjältar, men tysta superhjältar. Vi har lärt oss att det är viktigt att betyda något för andra, att känna sig unik, oumbärlig, men också väldigt ensam. När vi går ifrån detta, även de små och oerfarna, kommer möjligheten att ta hand om sina skyldigheter och ansvar att hjälpa oss att minska svårigheter och kontinuerlig närvaro.
  4. Är du rädd för dina negativa känslor?
    Lycka
    är inte en fråga om naivitet eller barnslig lätthet. När vi stannar upp för att reflektera över hur vi kan hitta glädje och entusiasm för livet, måste vi börja med varför vi tappade förmågan att göra det. Det innebär att komma överens med sorgen och ofta ilskan som påverkar våra dagar. Och detta är definitivt mer skrämmande än den stressvana vi ständigt utsätter oss för.
  5. Både stress, oro och överbelastning finns i bilden du har av dig själv.
    Verkligheten är en fråga om hur man ser på saker, från vilken synvinkel vi iakttar människor och deras relationer. Hur vi ser oss själva: nästan tomma på energi, redo att explodera när som helst är bara en av de möjliga beskrivningarna som oroar oss. Om vi ​​förstår varför denna sida är dominerande kan vi se början på en väg mot kunskap där vi känner oss effektiva.
  6. Att göra saker för andra är ingen garanti för deras kärlek
    Vi upprepar hela tiden för oss själva hur tröttsamt det är att hjälpa alla omkring oss, hur lite tack vi får, hur varje gest tas för given, även på jobbet. Tänk om vi började fråga oss själva vad vi egentligen förväntar oss av detta erkännande? Hur mycket av frustrationen över att inte bli sedd är kopplad till den medfödda önskan att bli älskad? Vi kan inte ersätta andra för att få dem att älska oss så att vi kan vara lyckliga.
  7. Lycka är inget du förtjänar, det är en del av livet
    Livet är inte en hinderbana eller en nivå i ett tv-spel där du vinner ett pris. Det är något helt personligt, där vi inte behöver förtjäna glädje, en lycklig stund eller tänka på att vara nöjda. Att vara lycklig är en del av människans natur, det är något vi behöver för att överleva, för framtidens kvalitet och relationerna med de människor vi trivs med. Det är inte ett tillbehör, utan en nödvändighet som vi i första hand är ansvariga för själva.

När vi ska skapa ny mening med livet utifrån dessa reflektioner, är det första verkliga målet att uppnå i ett perspektiv av lycka och glädje som inte bara kan upptäckas, utan till och med återupptäckas

Välkommen till Whirlpool, designat för ditt välbefinnande.

Artikel skriven för Whirlpool av Dr. Valeria Locati Psykolog och psykoterapeut

 

Relaterade produkter
Whirlpools 6TH SENSE-teknologi
6TH SENSE-teknologi säkerställer bra resultat i köket och förbättrar dina hushållsprodukter
UPPTÄCK MER
Relaterade produkter
Whirlpools 6TH SENSE-teknologi
6TH SENSE-teknologi säkerställer bra resultat i köket och förbättrar dina hushållsprodukter
UPPTÄCK MER